An architect couple’s design eye was key to this Edwardian house renovation

The couple also wanted to work with the furniture they had from their first home and decided not to buy anything new. “Sometimes, I wonder if a cabinet or table looked better in the old house,” laughs Achim. “It’s a case of getting things to fit somewhere they don’t belong. But overall everything seems to work.” For example, a beautiful mid-century sideboard that sat downstairs in their previous home now takes pride of place in the spare bedroom, acting as a chest of drawers.

The vintage dining room table, in particular, is a much-loved item that has moved with them. “When you’ve had years of dinner parties, friends, laughter and tears around a table, it becomes a part of who you are; there’s something lovely about sitting down with furniture you’ve had all your life,” notes Catriona. Ironically, the table wasn’t something they intentionally purchased, it arrived unexpectedly with the ten Moller dining room chairs they bought on Ebay.

The other surprise was the upstairs utility room, which was “found” half way through the renovation. Remapping the floor plan to create a third floor was a prerequisite of the design but it wasn’t until they reconfigured the stairwell that they realised they had more headspace in the return than expected.

It’s a stark contrast to the typical utility room, housed in dark basements or adjacent to the kitchen. Bathed in sunshine thanks to an enormous roof light, the airy utility appointed with birch ply cabinets that screen off the boiler. The room is so warm that the tumble drier has never been connected and its location near the bedrooms means washing isn’t loitering around the ground floor before eventually making their way back upstairs.

The couple’s nuanced approach to building each room with considered choices has created a lighter, natural flow to the house with fresh colour palettes, natural materials and timeless furnishings weaved throughout. As the home base for this young family, the house required materials that could withstand some wear and tear.

The kitchen in particular is designed as a space for everyone’s needs, with a polished concrete floor, dark granite worktop and wooden cabinets built by Omega Fitted Furniture. “I didn’t want it to feel like a conventional kitchen,” explains Catriona, “but more like a piece of furniture with appliances concealed in a low-level dresser and a table area within a very modest extension.” The 11-square-metre kitchen extension retains much of the garden, something missing from their former home, and the slatted canopy of Douglas fir along the patio acts as an interface between indoors and out.

Edwardian house renovation bedroom

“What’s often forgotten in design is the fact that people will be using the spaces,” says Achim. “Whether it’s the tactility of things or the air quality in a room, it should be about making buildings that can stand the test of time, that are easier to use and more pleasant as a consequence.” Functional and sustainable in practice, while still remaining beautiful to look at, these architects have created a space that works for their family, designed with the future in focus.

https://www.image.ie/living/an-architect-couples-savvy-design-eye-turned-this-run-down-edwardian-redbrick-into-a-spacious-family-home-436935